Cum poate fi prevenit tinitusul?

Cand vine vorba de tinitusul obiectiv, preventia are un rol mai putin important, neexistand o metoda anume pentru a evita aparitia acestuia. Totusi, un stil de viata sanatos, un regim alimentar echilibrat, activitatea fizica regulata, toate acestea pot preveni aparitia tulburarilor cardiovasculare, una dintre cauzele tinitusului. 

In ceea ce priveste tinitusul subiectiv, preventia se refera in special la protectia impotriva sunetelor puternice si evitarea medicamentelor ce pot leza aparatul auditiv (ototoxice). 

Zgomotele puternice si tinitusul

Expunerea repetata la sunete puternice, de regula peste 85 decibeli, reprezinta cea mai importanta cauza de tinitus. 


In cazul profesiilor in care expunerea la sunete puternice este un lucru obisnuit, protectia aparatului auditiv ar trebui sa fie de importanta majora. Foarte multe profesii se confrunta cu o expunere nociva la sunete puternice: 

- Muzicieni, DJ, personal din baruri zgomotoase 

- Lucratori in constructii 

- Lucratori in hale industriale 

- Lucru cu aparate zgomotoase timp indelungat (aspiratoare, bormasini etc.) 

De asemenea multe activitati de zi cu zi pot prezenta un risc de expunere la sunete puternice timp indelungat: conducerea de motociclete si scutere, ascultarea muzica la casti la un volum puternic, traiul intr-o locuinta situata intr-o zona zgomotoasa (zone industriale, cai ferate, sosele circulate, aeroporturi). 

Dupa cum puteti observa, zgomotul potential nociv este prezent peste tot in lumea moderna. Activitatile noastre nu ne permit sa il excludem de tot din viata de zi cu zi, insa putem mereu sa ne protejam. 

In cazul in care lucrati intr-o profesie cu risc, puteti solicita angajatorului sa va ofere echipament de protectie (casti protectoare, dopuri de urechi) sau daca din diverse motive nu aveti aceasta posibilitate, va puteti achizitiona dopuri de urechi. Sunt foarte ieftine (3-4 RON in farmacii, supermarket-uri) si reprezinta o metoda simpla care poate realmente sa va protejeze de chinul provocat de pierderea in timp a auzului si aparitia tinitusului. 

Daca traiti intr-o zona zgomotoasa (bulevard, zona industriala etc.), incercati sa izolati fonic cat mai bine locuinta dumneavoastra. 

Din fericire, in Romania poluarea fonica din zonele rezidentiale nu are o amploare atat de mare precum in alte state europene, expunerea cea mai mare fiind in mediul profesional. In Madrid de exemplu, 67% din populatia orasului (~4 milioane oameni) este expusa la niveluri de zgomot peste limitele recomandate. 


Medicamentele si tinitusul 


In momentul in care urmati un tratament medicamentos, este bine sa intrebati medicul daca terapia recomandata nu are efecte ototoxice (nocive pentru ureche). Din nefericire, in unele cazuri trebuie sa se recurga la astfel de medicamente pentru a trata anumite afectiuni. Este recomandat ca auzul dumneavoastra sa fie investigat inaintea inceperii tratamentului potential ototoxic pentru a surprinde timpuriu o eventuala modificare. Cooperarea cu medicul dumneavoastra este esentiala! 

Va mentionam in continuare cateva medicamente care au potential ototoxic. Bolile tratate cu ajutorul urmatoarelor medicamente au un risc imediat mult mai mare decat ototoxicitatea, dar este bine de discutat posibile alternative cu doctorul dumneavoastra. Va recomandam sa nu intrerupeti niciodata un tratament fara a cere parerea medicului! 

- Antibiotice aminoglicozide (Neomicina, Kanamicina, Amikacina, Gentamicina, Streptomicina) 

- Diuretice de ansa, insa doar in doze mari (Furosemid, Acid etacrinic, Bumetanide). Diureticele sunt folosite de multe ori pentru controlul tensiunii arteriale, dar la dozele respective nu sunt ototoxice. 

- Citostatice – medicamente anticanceroase (in special Cisplatin, Carboplatin) 

- Chinina – folosita in tratamentul malariei 

- Salicilati – Aspirina in doze extreme, folosita zilnic 

De regula, ototoxicitatea produsa de medicamente este reversibila. Este bine sa mentionati medicului aparitia unui tinitus in cursul unui tratament pentru a putea opri o evolutie defavorabila a afectiunii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu