Introducere

Termenul de Tinitus provine din latina, din cuvantul tinnire = a suna. Popular, persoanele care sufera de aceasta afectiune o descriu drept “zgomot in urechi”, “tiuit in urechi” etc. In mod practic, acest zgomot poate deveni in unele situatii extrem de puternic, deranjand constant bolnavul si fiind o importanta sursa de stress. 

Tinitusul este un simptom al suferintei urechii interne, mai exact portiunea aparatului auditiv responsabila pentru transformarea vibratiei sonore in impulsuri nervoase.

Realitatea este ca aproximativ 10-15% din populatie se pare ca sufera de tinitus, in randul copiilor prevalenta fiind de 13%. Odata cu inaintarea in varsta, numarul persoanelor care acuza acest simptom creste, iar in randul celor care sufera de alte probleme din sfera ORL, tinitusul poate fi prezent chiar la 85%, in asociere cu alte simptome. 

Tinitusul reprezinta o problema ce afecteaza calitatea vietii prin zgomotul constant si suparator dar si un semn care poate ascunde o problema grava a aparatului auditiv (tumori). Un tinitus nou aparut ar trebui sa ne invite cat mai curand la o consultatie ORL deoarece neglijarea afectiunii poate duce la agravare si dificultati din ce in ce mai mari in tratament.

Multi dintre noi am suferit temporar de aceasta afectiune, in special dupa ce am fost expusi la sunete foarte puternice (concerte, baruri si restaurante zgomotoase, lucru in conditii de poluare fonica etc). O expunere de lunga durata la asemenea zgomote poate duce la instalarea unui tinitus permanent care va avea un impact major asupra vietii de zi cu zi: insomnii, agitatie, scaderea puterii de concentrare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu