Exercitii de relaxare


Exercitiile de relaxare au rolul de a va linisti in momentele cele mai tensionate, cand tinitusul pare sa devina insuportabil. Exercitiile sunt foarte simple si functioneaza prin reorientarea gandurilor dumneavoastra spre senzatii si imagini placute. In momentul in care va relaxati bataile inimii se raresc, tensiunea arteriala scade, respiratia devine mai linistita, activitatea agitata a creierului intra in normal. Toate aceste lucruri va provoaca o stare de bine.

Multe persoane sunt deranjate de tinitus in special seara la culcare, linistea din camera fiind tulburata de zgomotul din urechi. Exercitiile de relaxare prezentate mai jos va pot ajuta sa adormiti mai usor.

Repetarea regulata a acestor exercitii are o eficienta mai ridicata decat practicarea ocazionala. Devenind obisnuit cu ele, veti ajunge sa va relaxati mult mai usor si mai repede.

1. Relaxarea progresiva

Aceasta tehnica presupune sa va intindeti in pat sau pe o canapea si sa inchideti ochii. Respirand lent, incercati sa destindeti progresiv fiecare segment al corpului dumneavoastra. Simtiti pe rand greutatea fiecarei parti a corpului si prin miscari usoare, eliminati tensiunea din:

- picioare: degetele de la picioare, talpi, glezne, gambe, genunchi, coapse
- fese si pelvis
- abdomen
- piept (simtiti cum se misca in ritmul respiratiei)
- spate
- brate: cot, antebrat, incheietura mainii, degetele de la mana
- umeri
- gat si ceafa (deseori dificil de relaxat)
- fata: muschii din jurul gurii, obraji, muschii din jurul ochilor, pleoapele, fruntea

Dupa ce terminati aceasta destindere progresiva, examinati daca mai sunt locuri in care simtiti tensiune si incercati sa o eliminati. Daca nu reusiti din prima, incercati relaxand portiuni din ce in ce mai mici ale corpului.
Exercitiul va va ajuta sa va concentrati asupra unor senzatii placute si, efectuat la culcare, va poate ajuta sa adormiti. Bineinteles, il puteti efectua in orice moment al zilei.

2. Tensionarea degetelor de la picioare

Exercitiul se bazeaza pe faptul ca un muschi incordat, in momentul in care il lasati sa se destinda, va provoaca o senzatie placuta. Exercitiul este mai eficient cand sunteti intins pe un pat insa poate fi efectuat oricand. 

- ridicati degetele de la picioare la maximum (catre abdomen) si mentineti aceasta pozitie in timp ce numarati pana la 10
- relaxati degetele in timp ce numarati pana la 10
- ridicati din nou degetele, numarati pana la 10
- relaxati degetele numarand pana la 10
- repetati de cate ori este necesar

3. Tensionarea muschilor

Acesta este un exercitiu extrem de simplu. Inchideti ochii si incordati puternic timp de cateva secunde toti muschii corpului. In momentul in care va destindeti veti simti o senzatie placuta.

Exercitiul este mai eficient cand este efectuat in mod progresiv. Este mai usor sa relaxam portiuni ale corpului pe rand decat tot trupul din prima. 

4. Respirati profund

Este cel mai simplu exercitiu de relaxare. Inchideti ochii, respirati profund si eliberati aerul cat mai incet posibil. Aceasta eliberare lenta a aerului va va relaxa in mod sigur. Repetati de cateva ori.

5. Numarati invers

Inchideti ochii si concentrandu-va asupra respiratiei, numarati de la 300 in jos (300, 299, 298...). Nu conteaza daca va incurcati, reincepeti cam de unde ati pierdut sirul, mereu fiind concentrat asupra miscarilor pieptului in ritmul respiratiei. 

6. Exercitiu de imaginatie

Inchideti ochii si imaginati-va ca sunteti intr-un loc preferat. Poate fi o plaja pustie, o pajiste la munte, orice scenariu este posibil.

Incercati sa construiti cat mai detaliat imaginea in mintea dumneavoastra, de exemplu imaginati-va ca va leganati usor intr-un hamac pe o plaja. Simtiti caldura soarelui pe pielea dumneavoastra si briza care va racoreste din cand in cand. Auziti sunetul valurilor si al pescarusilor. Simtiti in nari mirosul de mare. 

Cu cat realizati o imagine mai detaliata, incercand efectiv sa simtiti ca faceti parte din ea, cu atat mai mult va veti relaxa. 

--

Acestea sunt doar cateva exercitii simple pe care le puteti incerca oricand. Dupa cum vedeti, multe dintre acestea pot fi combinate, cheia fiind sa lasati imaginatia dumneavoastra sa va conduca spre senzatii si ganduri pozitive. De exemplu, puteti combina numaratul invers cu relaxarea progresiva in momentul in care ajungeti sa va destindeti muschii pieptului. 



Apasa Ctrl + D pentru a retine aceasta pagina (bookmark).